Els 36 raïm minoritaris de la vinya de La Rioja, una recerca de Pedro Balda i Fernando Martínez de Toda

Els 36 raïm minoritaris de la vinya de La Rioja, una recerca de Pedro Balda i Fernando Martínez de Toda.

 

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Govern de La Rioja ha editat el llibre ‘Varietats minoritàries de vinya a La Rioja’ en el qual es recullen per primera vegada els resultats de l’anàlisi ampelogràfic i la caracterització genètica de 36 varietats minoritàries recuperades en les vinyes de La Rioja, a més d’altres tres ja conegudes (Tempranillo Tinto, Garnacha Tinta i Graciano), però que també s’han inclòs perquè poden servir de referència en l’anàlisi dels resultats.

Aquesta publicació suposa la culminació d’un estudi iniciat fa diversos anys amb l’objectiu de preservar la riquesa del patrimoni genètic vitícola d’una regió com ‘Rioja’, recuperant varietats minoritàries en risc de desaparèixer i el coneixement del qual permet produir raïm de qualitat i obtenir vins lligats al territori amb una major diversitat i originalitat.

El conseller d’Agricultura, Iñigo Nagore, ha presentat aquest monogràfic, que suma un setè títol de la col·lecció ‘Recerca’ de la Conselleria, al costat dels seus autors, el Doctor en Enologia per la Universitat de La Rioja, Pedro Balda, i el Catedràtic de Viticultura i investigador de l’Institut de Ciències de la Vinya i el Vi (ICVV), Fernando Martínez de Tota. El primer és autor de la Tesi que ha servit de base per a la redacció del llibre i el segon ha estat el director de la tesi.

Sobre cadascuna de les varietats minoritàries locals recuperades es detallen el seu origen i antecedents, les particularitats morfològiques, el seu comportament vitícola, característiques enològiques, la seva descripció sensorial, aromàtica i gustativa; i s’inclouen làmines amb fotografies que permeten una fàcil identificació.

El banc de germoplasma del ICVV ha servit de base de l’estudi on, a més d’analitzar l’ADN de cada varietat, també per primera vegada s’han realitzat vinificacions de totes les varietats amb la finalitat d’identificar les seves característiques enològiques i sensorials, i poder conèixer quines possibilitats oferia cada varietat en camp i en celler, així com el seu possible interès comercial.

Pedro Balda ha explicat que el treball es va iniciar en la vinya per a continuar en el procés d’elaboració i caracterització dels vins en el celler. Ha estat un procés llarg que ha tingut resultats molt satisfactoris, gràcies també a la col·laboració de moltes persones, començant pels viticultors. En aquest sentit, creu que és fonamental seguir aquesta línia de recerca “amb l’imprescindible suport del sector perquè encara queden varietats per recuperar”.

Per part seva, Fernando Martínez de Tota ha subratllat l’interès de comptar amb informació precisa sobre el comportament vitícola i enològic de les varietats minoritàries per a afrontar qüestions com el canvi climàtic, la resistència a determinades malalties o la pèrdua de diversitat de vins.

En qualsevol zona vitícola conviuen una viticultura ‘tradicional’, basada en la cultura pròpia de la regió i les varietats arrelades per a obtenir un vi clàssic cada vegada més ben elaborat, i una ‘moderna’, que busca un producte d’acord amb els gustos internacionals i recorre a varietats més conegudes, generalment foranes.

Per a Martínez de Tota, en tots dos casos es poden produir vins d’alta qualitat, encara que “la principal diferència radica en el fet que, en el primer cas, mantenim la diversitat genètica típica de la nostra cultura mediterrània i elaborem un vi propi, particular i diferenciat de la resta; mentre que en el segon cas obtenim un producte més homogeni i estandarditzat, més semblant al d’altres regions i països, la qual cosa produeix una pèrdua de l’originalitat dels vins en estar menys lligats a la zona de producció”.

 

Projecte de recerca entre Universitat i CIDA

En l’origen de la Tesi de Pedro Balda es troba el projecte ‘Varietats de vinya minoritàries en la DOCa Rioja: possibilitats de cultiu i elaboració” en el qual investigadors de la Universitat de La Rioja i del Centre de Recerca i desenvolupament Agrari (CIDA) del Govern regional van treballar entre 1999 i 2003, amb finançament del propi Consell Regulador.

Com a resultat del projecte es van recuperar 76 accessions que es van guardar en un banc de germoplasma primer en Cellers Vinya Ijalba, i després es va replicar i van plantar les varietats en les instal·lacions de la Finca Institucional de La Grajera, que acull en l’actualitat les instal·lacions de l’Institut de Ciències de la Vinya i el Vi.

A conseqüència d’aquest projecte, el Consell Regulador de la DOC Rioja va acordar, per unanimitat, al gener de 2007 la incorporació al Reglament de la Denominació de les varietats minoritàries Maturana Negra, Maturana Blanca, Ull de llebre Blanc, Monastel i Turruntés. Va ser la primera vegada en el món que es van autoritzar varietats minoritàries recuperades en una Denominació.

En l’actualitat, continuen apareixent altres varietats autòctones com és el cas de la Cadrete, rescatada en una vinya vella de Briones l’any passat.

La Conselleria d’Agricultura ha editat 1.500 exemplars de l’obra ‘Varietats minoritàries de vinya a La Rioja’ i es podrà adquirir en les llibreries i en l’Institut d’Estudis De La Rioja (IER) al preu de 18 euros.

Els autors

 

Pedro Balda és Enginyer Agrònom per la Universitat de Lleida, i Doctor en Enologia per la Universitat de La Rioja. Actualment, és coordinador del mòdul de Viticultura del Màster de Viticultura i Enologia de la Fundació de la Universitat de La Rioja i investigador en varietats de vinya en la Universitat de les Illes Balears. Els seus inicis en la viticultura i en l’elaboració de vins venen des de molt petit de la mà del seu pare, viticultor a Sant Vicent de la Sonsierra, al que s’afegeixen nombroses estades en universitats o cellers de diferents països: Portugal, Hongria, Xile, Califòrnia i Austràlia. És autor de més d’una vintena articles científics i tècnics en prestigioses revistes espanyoles i internacionals, així com de dos capítols de llibre i nombroses contribucions en actes de congressos i jornades.


Fernando Martínez de Toda. A més de viticultor, és Doctor Enginyer Agrònom i Catedràtic de Viticultura en l’àrea de Producció Vegetal de la Universitat de La Rioja, i investigador de l’Institut de Ciències de la Vinya i del Vi (ICVV). Desenvolupa la seva activitat docent en el Grau d’Enologia i Màster de la UR des de fa 38 anys. Entre les seves línies de recerca destaquen la preservació i caracterització de germoplasma de vinya, l’estudi de varietats de vinya minoritàries i la ecofisiología de la vinya i qualitat del raïm en relació amb el canvi climàtic. És autor d’una vintena de llibres, monografies i capítols de llibre sobre viticultura i de més de dos-cents treballs científics i tècnics editats en les principals publicacions espanyoles i estrangeres del sector així com en actes de congressos i jornades. Ha rebut quatre Premis Internacionals de Viticultura atorgats per l’Oficina Internacional de la Vinya i del Vi (OIV), París, en 1986, 1991, 2003 i 2008.